Skip to main content

SPECIJALISTIČKI

DERMATOVENEROLOŠKI PREGLED

Zašto biste se pitali je li s Vašim zdravstvenim stanjem sve u redu?

Specijalistički dermatovenerološki pregled je temeljita klinička procjena koju obavlja dermatovenerolog, odnosno specijalist za kožne bolesti i bolesti spolnih organa.

Ovaj pregled može obuhvatiti niz koraka, a neki od njih su:

Anamneza: Specijalist će razgovarati s Vama o simptomima, prethodnim bolestima, alergijama, obiteljskoj medicinskoj povijesti i općim zdravstvenim informacijama koje se tiču isključivo Vas i/ili Vaše obitelji.

Fizički pregled kože: Provjerit će Vašu kožu, nokte, kosu i sluznice kako bi identificirao bilo kakve promjene, osipe, madeže, lezije ili druge abnormalnosti.
Dijagnostičke procedure: To može uključivati uzimanje uzoraka kože, noktiju ili krvi za laboratorijske testove kako bi se potvrdila dijagnoza.
Dermatoskopija: Specijalist može koristiti dermatoskop, uređaj koji omogućuje detaljniji pregled madeža ili lezija na koži radi praćenja promjena.
Savjetovanje i terapija: Nakon postavljanja dijagnoze, dermatolog će Vam dati preporuke i savjete o liječenju Vašeg stanja. To može uključivati propisivanje lijekova, kreme ili druge terapije, kao i upute o njezi kože.
Edukacija o prevenciji: Specijalist će Vam pružiti informacije o prevenciji budućih problema s kožom, kao i o važnosti zaštite od sunca i redovitog samopregleda kože.

Ovaj pregled može biti usmjeren na specifične probleme, poput akni, ekcema, psorijaze, alergijskih reakcija, infekcija kože ili spolno prenosivih bolesti.

Važno je redovito posjećivati dermatologa radi održavanja zdravlja kože i rane dijagnostike bilo kakvih promjena koje se mogu dogoditi.

Dermatovenerolog je liječnik specijaliziran za dijagnozu, liječenje i prevenciju kožnih bolesti, kao i bolesti spolnih organa. Ovaj specijalist, poznat i kao dermatolog, obrađuje širok spektar stanja, uključujući kožne infekcije, alergijske reakcije, kožne tumore, probleme s kosom i noktima te spolno prenosive bolesti. Nakon završene medicinske škole, dermatovenerolozi prolaze specijalizaciju koja im omogućuje da steknu specifična znanja i vještine potrebne za ovu granu medicine. Osposobljeni su za obavljanje dijagnostičkih testova, propisivanje lijekova te pružanje medicinske njege za širok raspon kožnih i spolnih stanja.

 

Prepustite se stručnjacima u našem i Vašem Irini…

Open chat
Hello 👋
Can we help you?