Skip to main content

DERMATOSKOPIJA

Sve na vrijeme otkriveno, puno lakše se rješava, zato ne oklijevajte – posjetite Irini!

Dermatoskopija je dijagnostička tehnika koja se koristi za proučavanje madeža, pigmentacija i drugih promjena na koži.

Ova tehnika omogućuje detaljan pregled kože ispod površine, pružajući bolji uvid u strukturu i boje različitih lezija na koži. To je važno za prepoznavanje potencijalno opasnih lezija poput melanoma, ali i za praćenje promjena na madežima tijekom vremena.

Dermatoskop je uređaj koji se koristi za provođenje dermatoskopije. To je vrsta mikroskopa s povećalom i svjetlom koje omogućuje liječnicima bolji pregled površine kože.Prilikom dermatoskopije, koža se prvo pregleda golim okom, a zatim se nanosi gel ili ulje kako bi se smanjio bljesak svjetla i omogućio bolji kontakt između kože i dermatoskopa.
Liječnik pregledava madeže i druge lezije kroz dermatoskop, fokusirajući se na oblik, boju, teksturu i druge karakteristike. Ova analiza pomaže u prepoznavanju znakova koji mogu ukazivati na maligne promjene.

Dermatoskopija omogućuje rano otkrivanje melanoma, agresivnog oblika raka kože. Rani pregled i identifikacija sumnjivih lezija mogu poboljšati izglede za uspješno liječenje.

Redovito praćenje madeža pomoću dermatoskopije omogućuje praćenje promjena u obliku, boji ili veličini, što je ključno za prepoznavanje potencijalno opasnih znakova.

Ova tehnika omogućuje precizniju dijagnozu, smanjujući potrebu za invazivnim biopsijama u slučajevima kada madeži izgledaju benigno.

Dermatolozi često koriste dermatoskopiju za pregled pacijenata koji imaju veći broj madeža ili rizik od raka kože.

Osobe koje imaju veći rizik od razvoja raka kože, kao što su osobe svijetle puti ili s obiteljskom poviješću melanoma, mogu redovito prolaziti kroz dermatoskopiju radi praćenja promjena na koži.

Dermatoskopija je postala neizostavan alat u dijagnostici i praćenju promjena na koži. Redoviti pregledi mogu biti ključni za rano otkrivanje potencijalno opasnih lezija i poboljšanje ishoda liječenja.

Brinite o sebi i svom zdravlju i prevenirajmo zajedno ono što možemo, naručite se na dermatoskopiju u medicinsko – estetskom centru Irini!

Open chat
Hello 👋
Can we help you?